
BOSKI FERMENT Marynin (około 30 km od Warszawy)
13 grudnia 2025 g.9:00 – 15:00
Zapraszamy na BOSKI FERMENT, czyli jednodniowy warsztat w trakcie którego:
– nauczymy się od podstaw piec chleb z pełnowartościowych odmian zbóż jak orkisz, żyto, krzyca (stara odmiana żyta) i pełnoziarnista mąka ryżowa
– krok po kroku wyjaśnimy jak przygotować zakwas orkiszowy i tzw. Dzikie drożdże z rodzynek
– każdy z uczestników wróci do domu ze słoiczkiem b. Dobrej jakości orkiszowego zakwasu i dzikiej kultury drożdży rodzynkowych
– nauczymy się jak korzystać z koszyczków rozrostowych oraz jak używać kamiennej lub ceramicznej płyty do pieczenia chleba
– nauczymy się jak formować bochenki chleba i nacinać je
– pokażemy jak krok po kroku wykonać chleb: od zakwasu, przez przygotowanie zaczynu, zagniatania ciasta (delikatne) itd. Po wypiek chleba
– pokażemy jak wypiekać chleb w piecu chlebowym opalanym drewnem
– na wykładach dowiemy się o właściwościach energetycznych poszczególnych mąk z punktu widzenia ajurwedy, prozdrowotnych aspektach domowego chleba, wibracji, która wpływa na proces pieczenia chleba, prozdrowotnym znaczeniu zakwasu oraz znaczenia chleba w starożytnych kulturach takich jak min. Khemetiańska (w starożytnym Egipcie występowało 40 rodzajów chleba!)
– opowiemy również o symbolicznym znaczeniu samej fermentacji w kontekście procesu transformacji, który dzieje się w tej chwili na świecie
– praktyka pranajamy i medytacja prowadzona
Co wchodzi w skład warsztatu?
– sesja oczyszczających, podnoszących poziom energii oraz wydolność, ułatwiających koncentrację, odmładzających technik oddechowych i medytacji prowadzona przez Karolinę Szaciłło, dziennikarkę, autorkę książek o zdrowym stylu życia oraz nauczycielkę technik oddechowych i medytacji. Techniki są selektywnie dobrane, tak aby oczyszczały organizm z toksyn, a umysł z nadmiaru często wypartych emocji. Odciążają system immunologiczny przywracając zdrowie oraz głęboko odprężają regenerując system nerwowy i przywracając siły witalne. Widoczne jest to między innymi poprzez redukcję poziomu kortyzolu w organizmie.
– wykład zawierający wiedzę z zakresu ajurwedy i prozdrowotnych właściwości chleba, mąk, samego zakwasu pogłębiony o symboliczne znaczenie samej fermentacji w kontekście procesu transformacji, który dzieje się w tej chwili na świecie
– laktowegetariański, ekologiczny obiad
Cena: os. dorosła – 649 zł ;
* dojazd we własnym zakresie
*Ilustracja w poście Unsplash+ Prakasit Khuansuwan
*Zdjęcie okładkowe Unsplash + Monika Grabkowska
ZAPISY I DODATKOWE INFORMACJE: karolina.kopocz@gmail.com
