Olej skrojony na miarę

Często pytacie nas o to jaki olej dobrać do rodzaju skóry oraz posługując się nomenklaturą ajurwedy – obecnej nierównowagi w organizmie. Dzisiaj zatem kilka zdań o olejowanie skrojonym na miarę. Opiszemy tylko te oleje, które znamy oraz stosujemy od lat. Wykorzystujemy je również do produkcji naszych ajurwedyjskich olejów ziołowych Prakriti. Bo to właśnie zimno tłoczony olej sezamowy, słonecznikowy czy kokosowy (oraz do twarzy również migdałowy) stosujemy jako bazę do masażu całego ciała. Możecie ich używać samych lub optymalnie w połączeniu ze wspomnianym olejem ziołowym do ciała lub twarzy (np. Prakriti). I jeszcze jedna ważna uwaga. Jako, że skóra dosłownie „pije” wszystko co na nią nakładamy, zadbajmy o jakość owych olejów. Niech podążając za radami najstarszej nauki o zdrowiu będą to tylko najwyższe jakościowo, zimno tłoczone, ekologiczne produkty, które z powodzeniem moglibyśmy zjeść!

OLEJ SEZAMOWY – jest przez ajurwedę nazywany „królem pielęgnacji”. Drobne cząsteczki oleju sezamowego penetrują głębokie warstwy skóry. Przez skórę odżywiają nasze stawy i kości. Wpływa dobrze zarówno na włosy, na skórę, na paznokcie, jak i stymuluje poprawne funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Olej sezamowy znany jest ze swoich właściwości silnie rozgrzewających i nawilżających. Dlatego jest szczególnie dostosowany do pielęgnacji skóry osób z nierównowagą duszy vata (wychłodzonych, sucha skóra, włosy, problemy trawienne etc.). Jego stosowanie zaleca się również w chłodniejszych jesienno – zimowych miesiącach. Ma naturalny, niski SPF (około 4). Jest olejem nr 1 wykorzystywanym w ajurwedzie do masaży ciała, również do procedury tzw. Domowej abhyangi (opisanej dokładnie w zakładce „nasze produkty”). Olej sezamowy wykorzystuje się również do olejowego płukania ust, które wykonujemy o poranku. Łączymy go do masażu ciała z naszym olejem do ciała vata Prakriti. 

OLEJ KOKOSOWY – pisząc o oleju kokosowym w pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie: gdzie rosną palmy kokosowe? W miejscach upalnych i wilgotnych jak m.in. Sri Lanka, Indie czy Tajlandia. I to właście kraj ich pochodzenia przesądza o właściwościach tej silnie ochładzającej rośliny. Ze względu na tę cechę, olej kokosowy, powinien być stosowany optymalnie w tych miesiącach, kiedy jest płynnie to jest latem lub w ciepłych krajach. Kokos zyskał sobie nawet miano w ajurwedzie „kalpa vriksha”, czyli drzewa pragnień. Dostarcza on nam bowiem wielu potrzebnych do życia składników jak drewno, olej czy mleko kokosowe. Znany jest ze swoich właściwości ochładzających, odżywczych oraz delikatnie nawilżających (jednocześnie osusza nadmiar wilgoci na powierzchni skóry). Wykorzystywany jest do leczenia zaczerwienień, stanów zapalnych, egzemy. Jest również wykorzystywany w przypadku stanów zapalnych skóry, przebarwień, egzemy, łuszczycy. Działa przeciwstarzeniowo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i relaksuje skórę. Ma naturalny filtr SPF 4 – 5. Olej kokosowy najlepiej wpisuje się w zapotrzebowanie osób z nadmiarem duszy pitta (ogień i woda), czyli z natury rozgrzanych oraz porywczych. Można go stosować do płukania ust dzięki jego właściwościom antybakteryjnym oraz wybielającym zęby. Najlepiej nadaje się jednak dla osób z nadmiarem duszy pitta w ciepłych miesiącach. Łączymy go z naszym olejem pitta Prakriti w okresie upalnego lata. 

OLEJ SŁONECZNIKOWY – od lat stosujemy go jako olej przejściowy pomiędzy chłodną, wietrzną zimą, a upalnym oraz wilgotnym latem. Pojawia się w naszej kosmetyczce najczęściej na początku wiosny oraz jesieni. Olej słonecznikowy nawilża i wygładza skórę. Uelastycznia i wzmacnia jej naturalną barierę ochronną. Normalizuje wydzielania sebum i zwalcza zmiany trądzikowe. Działa przeciwstarzeniowo. Już dr Jadwiga Górnicka, prekursorka naszego ziołolecznictwa, pisała o płukaniu ust olejem słonecznikowym, więc można go wykorzystywać również w tym zakresie. Olej słonecznikowy jest ponad to słodki w smaku, delikatnie ochładzający, odżywczy i wskazany w przypadku wysypek oraz infekcji skóry. Ma właściwości przeciwstarzeniowe. Bardzo dobrze wpisuje się w zapotrzebowanie osób z nadmiarem doszy pitta w okresie jesieni i zły lub vata w okresie wiosny i lata. Łączymy go z naszym olejem do ciała vata Prakriti (jesienią) oraz olejem pitta Prakriti (wiosną). 

OLEJ MIGDAŁOWY – silnie nawilżający i odżywczy. Przeznaczony przede wszystkim do skóry pozbawionej blasku, wysuszonej, ale również normalnej. Stosujemy go z Maćkiem do codziennej pielęgnacji skóry twarzy w połączeniu z naszym olejem do twarzy Prakriti. Olej migdałowy ma działanie przeciwstarzeniowe, stymuluję syntezę włókien kolagenowych. Zalecany jest również dla osób z egzemą. Można go stosować jako olej przeciwko rozstępom (również w ciąży) oraz olej do demakijażu (a w połączeniu z hydrolitem różanym jako dwufazowy płyn do demakijażu). 

OLEJ GORCZYCOWY – silnie rozgrzewający i zalecany przede wszystkim 2 – 3 razy w tygodniu do masażu ciała dla osób z nierównowagą doszy kapha. Szczególnie w okresie jesieni i zimy. Można go łączyć z naszym olejem do ciała vata Prakriti. Kapha może również stosować do masażu olej z kiełków pszenicy. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.